Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Έτοιμοι να πετάξουν οι τρεις μικροί πελαργοί στην Κρήνη!!!




Είναι η δεύτερη αναπαραγωγική χρονιά πελαργών στο χωριό μετά την ηλεκτροπληξία που στοίχισε τη ζωή στο θηλυκό πελαργό και τους νεοσσούς του πριν μερικά χρόνια.Όλα πήγαν καλά φέτος λοιπόν και οι τρεις μικροί πελαργοί κάνουν τα πρώτα μαθήματα για να πετάξουν.

Ο πελαργός ή κοινώς Λέλεκας-Λελέκι είναι μεγάλο πουλί με μακριά πόδια και ανήκει στην οικογένεια των Ciconiidae.Ζει στις θερμότερες περιοχές του πλανήτη και σε ξηρότερα κλίματα από άλλα παρόμοια πουλιά.Ο πελαργός δεν μπορεί κράζει γιατί δεν έχει φωνητικό όργανο και παράγει κρότους με το ράμφος του. 

Ανέκαθεν ο άνθρωπος έδειχνε σεβασμό στους πελαργούς, που τους θεωρούσε ωφέλιμα πουλιά επειδή τρέφονταν με έντομα, σαύρες, ποντίκια και προπαντός με φίδια. Οι χωρικοί τους συμπαθούσαν, γιατί ακολουθούσαν το αυλάκι που άνοιγε το άροτρο τους και έτρωγαν τα σκουλήκια και τις προνύμφες που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες τους.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι άνθρωποι μεταμορφωμένοι, και ο Πλούταρχος αναφέρει ότι στη Θεσσαλία όποιος σκότωνε πελαργό, τιμωρούταν με θάνατο. Αλλά και αργότερα, εξαιτίας των προλήψεων, που ήταν πολύ διαδεδομένες τόσο στις Χριστιανικές όσο και στις Ισλαμικές χώρες, ο πελαργός απολάμβανε παντού ιδιαίτερη προστασία.
Με το όνομα του πελαργού, που συχνά λέγεται και λέλεκας-λελέκι, συνδέεται μια ολόκληρη σειρά από μύθους. Από τον καιρό του Αριστοφάνη και του Σοφοκλή έως τα χρόνια των τελευταίων πατέρων της Εκκλησίας, ο πελαργός θεωρείται ότι κάνει υποδειγματική οικογενειακή ζωή και ότι είναι πιστός τηρητής της τέταρτης εντολής.
Πάρα πολλά επίσης έχουν γραφεί για τα περίφημα "δικαστήρια των πελαργών", όπου αποφασίζεται η ποινή του θανάτου για εκείνον που θα καθυστερήσει να φτάσει στη συγκέντρωση που γίνεται πριν από την μετανάστευση ή για εκείνον που πρόδωσε την συζυγική πίστη. Ο Όμηρος συγκρίνει τους Τρώες που ετοιμάζονται για πόλεμο με τους πελαργούς που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το μέρος όπου κλωσούν όταν αρχίζει το κρύο. Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλούταρχος, ο Πλίνιος, ο Αιλιανός, ο Φίλων, ο Πορφύριως κ.ά. μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την αγάπη που δείχνουν οι πελαργοί στα παιδιά τους, ο Αριστοτέλης όμως τις χαρακτηρίζει θρύλους.
Σε πολλούς, επίσης, μύθους όπως π.χ. του Αισώπου, ο πελαργός παίζει σπουδαίο ρόλο. Αλλά ακόμη και στην ιστορική παράδοση γίνεται αναφορά στην παρουσία του πελαργού . Όταν λ.χ. ο Αττίλας το 452 μ.Χ. πολιορκούσε την Ακυληία στην Αδριατική και απελπισμένος πως δεν θα μπορέσει να την κυριεύσει, ήταν έτοιμος να λύσει την πολιορκία, άλλαξε γνώμη όταν είδε να φεύγουν οι πελαργοί που είχαν χτίσει τις φωλιές τους στις στέγες των σπιτιών της πολιορκημένης πόλης. Γιατί την αναχώρηση των πελαργών τη θεώρησε καλό οιωνό. Και πραγματικά αντί να φύγει έκανε επίθεση και την κυρίευσε.
Από τα παλιά επίσης χρόνια πίστευαν πως όταν οι γέροι πελαργοί χάσουν τη δύναμη και τα φτερά που τους ζεσταίνουν, τότε οι νεαροί πελαργοί αναλαμβάνουν τη διατροφή τους και μαδούν τα δικά τους φτερά για να σκεπάσουν με αυτά τους γονείς τους. Η δοξασία αυτής της συγκινητικής αυτοθυσίας ήταν τόσο πολύ διαδεδομένη στις παραδόσεις όλων των λαών, ώστε ο νόμος που στην αρχαιότητα υποχρέωνε τα παιδιά να γεροκομούν τους γονείς τους, είναι γνωστός με το όνομα "πελαργικός νόμος" και η ανταπόδοση των τροφείων από τα φιλόστοργα παιδία στους γονείς ονομάστηκε "αντιπελαργία" ή "αντιπελάργηση".
Μια ακόμα από τις πιο διαδεδομένες δοξασίες είναι πώς, όταν μεταναστεύουν οι πελαργοί, προηγούνται πάντα οι κουρούνες, που τους δείχνουν το δρόμο και τους χρησιμεύουν για οδηγοί. Επίσης πιστεύεται ότι μεταναστεύουν ζευγαρωμένοι. Για αυτό όταν πολλές φορές ο νεοφερμένος σε κάποιο μέρος πελαργός, εξαφανιστεί ύστερα από λίγες μέρες, λένε ότι πάει να φέρει τη σύντροφο του. Σε άλλα πάλι μέρη πιστεύουν πως όταν οι πελαργοί που φθάνουν είναι καθαροί και ολόλευκοι, τότε θα έχουμε ξηρασία, απεναντίας, όταν είναι βρώμικοι και λερωμένοι, μας περιμένει βροχερή χρονιά.
Στη νότια Γερμανία πιστεύουν ότι η "κροταλόπετρα" έχει σημασία για τις λεχώνες. Αυτή η πρόληψη στηρίζεται στην παράδοση που αναφέρεται στο βιβλίο για τα πουλιά του Conrad Gesner (1555), σύμφωνα με την οποία ο αετός και ο πελαργός μεταφέρουν μια πέτρα στη φωλιά τους, την "αετόπετρα" ο αετός, τον "λυχνίτη" (όπως ονόμαζαν άλλοτε το μάρμαρο της Πάρου γιατί το έβγαζαν σκάβοντας με το φως των λύχνων) ή "κροταλόπετρα" ο πελαργός, για να τοποθετήσουν πάνω σ' αυτή τ' αυγά τους να μη τα φθάνουν τα φίδια.
Αυτές οι πέτρες-φυλαχτά είναι στρογγυλές σαν αυγό, καστανόχρωμες και έχουν το μέγεθος του κεφαλιού ενός παιδιού. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ένα κοίλωμα και μέσα σ' αυτό βρίσκεται ένα πετραδάκι που κουδουνίζει όταν τις κουνάμε. Κατά τη λαϊκή παράδοση, που διατηρείται από τα παλιά χρόνια ως σήμερα, οι πέτρες αυτές έχουν τη μαγική δύναμη να προστατεύουν το έμβρυο, να διευκολύνουν τον τοκετό και να αυξάνουν ή να ελαττώνουν το γάλα της λεχώνας.
Στην Ανατολή, όπου συνήθιζαν ν' αποδίδουν στα ζώα και ιδιαίτερα στα πουλιά μεγάλη σημασία σαν σύμβολα, ο πελαργός συμβόλιζε, ιδίως στους Αιγυπτίους, την ευσέβεια και τη δικαιοσύνη και γι' αυτό κοσμούσε το πάνω μέρος του σκήπτρου των βασιλέων. Συχνά επίσης σε δακτυλιόλιθους βρίσκουμε παραστάσεις με πελαργούς να σκοτώνουν φίδια, ενώ σε άλλα αρχαία έργα τέχνης απεικονίζονται σε διάφορες σκηνές κυνηγίου υδρόβιων πουλιών μαζί με άλλα πουλιά. Απεικονίζεται επίσης σε μακεδονικά νομίσματα και στη Ρώμη μαζί με την εικόνα της ευσπλαχνίας.
Τον καιρό του πραίτορα Aulus Sempronius Asilor, το 89 π.Χ., το κρέας του πελαργού οι καλοφαγάδες το θεωρούσαν διαλεχτό έδεσμα, πράγμα που ο Οράτιος το χαρακτηρίζει θλιβερό σημείο των καιρών.
Ως τον καιρό της αναγέννησης, αλλά και αργότερα ακόμη, σε πολλά μέρη πίστευαν ότι το στομάχι του πελαργού είναι το καλύτερο αντίδοτο για κάθε δηλητήριο. Επίσης σε πολλές χώρες θεωρούν ότι τ' αυγά του έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, στην Ισπανία λ.χ. ότι υποβοηθούν στο να κόψει ένας μέθυσος τη συνήθεια του πιοτού, στην Κίνα ότι προφυλάσσουν από την ευλογιά και σε άλλα μέρη ότι το λίπος του κάνει καλό στις εξαρθρώσεις και τα στραμπουλήγματα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι ο σεβασμός και η αγάπη που τρέφουν για τους πελαργούς οι Τούρκοι, που τους λένε τα πουλιά του Μωάμεθ. Στην ανατολή πιστεύουν ότι το σπίτι που ο πελαργός διάλεξε για να χτίσει τη φωλιά του δεν κινδυνεύει από τη φωτιά, στην Ευρώπη ότι η εγκατάσταση ενός ζευγαριού πελαργών σε έναν τόπο προμηνύει καλή σοδειά για την περιοχή, στο Σουδάν ότι ο πελαργός που θα πληγωθεί με βέλος, όταν πεθάνει το παίρνει μαζί του στον ουρανό κι αν τύχει αυτός που του έριξε το βέλος να ξαναπεράσει κάποτε από το μέρος που τον πλήγωσε, τότε το βέλος πέφτει πάνω του και τον σκοτώνει.
Στις δυτικές χώρες οι μεγάλοι, όταν πρόκειται να γεννηθεί κι άλλο παιδί στην οικογένεια, συνηθίζουν να λένε στα παιδιά ότι θα το φέρει ο πελαργός και σε κάθε παιδικό βιβλίο υπάρχει ένα τουλάχιστο λαϊκό και συνήθως άτεχνο στιχάκι που το αναφέρει.
Αλλού πάλι οι κακές γλώσσες λένε ότι εάν μπορούσε να μιλήσει ο πελαργός, θα αναστάτωνε όλο τον κόσμο. Γιατί από εκεί ψηλά που κάθεται, βλέπει και ακούει όλα όσα συμβαίνουν. Μα επειδή δεν μπορεί να μιλήσει, κάθε φορά που γίνεται κάτι σημαντικό γύρω του, κροταλίζει.
Ο πελαργός αναφέρεται, επίσης, συχνά σε παροιμίες και επειδή έρχεται πάντα στην ώρα του, οι ποιητές τον ύμνησαν σαν ένα από τους χαρακτηριστικούς αγγέλους της άνοιξης. Πολλές φορές ακόμη δάνεισε το όνομα του σε οικογένειες, φυτά, τοποθεσίες, δρόμους και εστιατόρια, την εικόνα του σε γραμματόσημα διαφόρων χωρών (Αλβανία, Ιαπωνία, Πολωνία. κτλ.), στόλισε σε πολλά μέρη με τα γύψινα (συνήθως κακόγουστα δυστυχώς) ομοιώματα του, τους κήπους και τις στέγες των σπιτιών.(Πηγή Ελληνικό κέντρο διάσωσης πουλιών)

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης Τρικάλων διοργανώνει την πρώτη του εκδήλωση στην κεντρική πλατεία  την Πέμπτη 11-08-2011 . Ζωντανή μουσική απο έμπειρη και πολυμελή ορχήστρα η οποία και θα συνοδεύει τους παραδοσιακούς χορούς των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Στο κλαρίνο ο Xρήστος Kιτσόπουλος  και στο τραγούδι ο Xρήστος Aγριόδημος θα προσφέρουν άφθονο κέφι και διασκέδαση σε Κρηνιώτες και επισκέπτες. Οι διοργανωτές υπόσχονται ως ανταμοιβή σε όσους τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση ένα ανεπανάληπτο πανηγύρι με ψητά, ποτά, πλούσια λαχειοφόρο, ξεφάντωμα και χορό για όλο τον κόσμο μέχρι πρωίας. Μη λείψει κανείς!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ενημέρωση της πυροσβεστικής στην Κρήνη!!!!










      Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρήνης το περασμένο Σάββατο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανέλαβε τη διοργάνωση της εκδήλωσης σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Οιχαλίας όπου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Χαρίλαος Μπλαντής και η πυροσβέτης Βάνα Κουρσαβίτη ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και με προθυμία παρουσίασαν τους τρόπους λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
      Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 199, έναν αριθμό που πρέπει να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι σε περίπτωση πυρκαγιάς. Εν συνεχεία, αναφέρθηκαν κυρίως στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της, που όπως σχολίασε, τις περισσότερες φορές προκαλείται από αμέλεια. Για το λόγο αυτό ανέφερε αναλυτικά όλες τις ενδεχόμες αιτίες πρόκλησής της. Επίσης εξήγησε τους τρόπους αντιμετώπισης τόσο από τον απλό πολίτη όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις εθελοντικές δράσεις που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα στο πρόγραμμα Protecta, το οποίο προετοιμάζει εθελοντικές ομάδες προκειμένου να δράσουν έγκαιρα σε περίοδο πυρκαγιάς ή άμεσης ανάγκης. Τέλος, ευαισθητοποίησε τους παρευρισκόμενους μαθητές για την ανάγκη μελλοντικά να γίνουν οι ίδιοι εθελοντές πυροσβέστες. Ωστόσο, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού ήταν οι φωτογραφίες και ο τρόπος λειτουργίας των πυροσβεστικών αεροπλάνων (όπως τα καναντέρ), ο τρόπος συντήρησης και λειτουργίας τους, καθώς και οι καινοτομίες που προσφέρει το ευέλικτο καναδέζικο ελικόπτερο "Έρικσον", το οποίο μπορεί να αντλήσει νερό ακόμη και από ένα πηγάδι!
      Στο κλείσιμο της βραδιάς, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και διανομή υλικού σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Οιχαλίας, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για θέματα Πυρασφάλειας - Πυροπροστασίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουλίου και ώρα 8.30μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο. Εισηγητής θα είναι ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Μπλαντής Χαρίλαος.
Η παρουσία όλων των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη.
Εκ του Πολιτιστικού Συλλόγου

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης!!!




Στην προσπάθεια διάσωσης της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης ζητάει τη συμμετοχή όλων για τη συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελέσουν αφενός υλικό για την έκθεση φωτογραφίας που θα διοργανωθεί και αφετέρου το ψηφιακό αρχείο του Συλλόγου για μελλοντικές χρήσεις.
Τονίζεται πως οι φωτογραφίες αυτές θα επιστραφούν μετά την ψηφιοποίησή τους.

Παράδοση φωτογραφιών στους:
Μαρία Πριτσιούλη
Βασίλειο Γαλάνη
Δημήτριο Γάτσιο
Νικόλαο Θεοχάρη
Θωμά Θεοχάρη
Απόστολο Καραγιάννη
Νικόλαο Στεργιανό

Πληροφορίες στο τηλ: 6984272300 (Θωμάς Θεοχάρης)

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Κέφι και ξεφάντωμα στο Πανηγύρι της Κρήνης!!!

Η Ψησταριά "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" και συγκεκριμένα η οικογένεια Φωτίου Μανασσή ανέλαβε και διοργάνωσε ένα πετυχημένο  Πανηγύρι στο Χωριό παραμονή και ανήμερα των Αγίων  Αναργύρων. Με τη Ζωντανή Λαϊκή Ορχήστρα <<Άνεμος>> το γλέντι και το ξεφάντωμα  κράτησε μέχρι τις τελευταίες πρωινές ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως έφερε στο χωριό μετά από σχεδόν μια 20ετία Λούνα παρκ για τα παιδάκια του χωριού, τα οποία πραγματικά το διασκέδασαν με την Ψυχή τους.
 












Το Blog της Κρήνης συγχαίρει τους διοργανωτές και ελπίζει  να μιμηθούν αυτήν την προσπάθεια και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες του χωριού έτσι ώστε ο θεσμός "Πανηγύρι Κρήνης" να  διοργανώνεται κάθε χρονιά προσελκύοντας όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες !!!!!!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons